דורבן הוא מצב של כאב בעקב כף הרגל, הנגרם כתוצאה מקרעים מיקרוסקופיים ברצועה הפלנטארית. הכאב מתעצם במיוחד לאחר מנוחה או שינה, כאשר הרצועה נמתחת שוב. למרות שדורבן פעמים רבות מזוהה עם "קוץ" בעקב, מדובר בעצם בתהליך דלקתי ברצועה. במאמר זה נציג את הגורמים לתסמין, את דרכי הטיפול הקיימות ואפשרויות להקל על הכאב בצורה טבעית.

מדוע פעילות ספורטיבית מחמירה את הדורבן?
פעילות ספורטיבית עשויה להחמיר את הדורבן, למרות שבמהלכה הכאב עשוי לדעוך. לאחר הפעילות, הכאב מתעצם והדלקת מחמירה. מומלץ להימנע מפעילות אינטנסיבית עד שהכאב חולף, ולתת לרגל מנוחה כדי לא לעכב את הפתרון.
הסיבות הגורמות לבעיית הדורבן אינן ברורות, בדרך כלל מחשיבים את הגורמים לדורבן plantar) fasciitis) לעניין גנטי או רגישות שנגרמת כתוצאה משינויים פיזיולוגיים שנובעים מגיל ומהחלשות הגוף באופן כללי.
אנשים עם רגישות לדורבן יפתחו את הבעיה בשלב כלשהו בימי חייהם.
הנטייה לדורבן אינה ניתנת לאבחון מקדים ו/או מניעה.
הבעיה תתפרץ תמיד כתוצאה מפעילות כלשהי או שינוי פיזיולוגי משמעותי- השמנה, פעילות אינטנסיבית של כף הרגל, הליכה מאומצת או מכה באזור העקב.
לרוב לוקח זמן מה עד שהסובלים מדורבן מתחילים להיות מודעים לבעיה.
בתחילה סובר הסובל כי הכאב הוא זמני ו"יעבור", ולאחר זמן מה כשהכאב מתגבר ולא מרפה מתבהרת ההכרה כי יש בעיה הדורשת התייחסות מיוחדת.
מטופלים רבים שעמדו איתנו בקשר טענו כי תוך כדי פעילות ספורטיבית הכאב נחלש, מכאן מסיקים הסובלים מדורבן כי פעילות ספורטיבית של כף הרגל עוזרת במניעת כאב הדורבן.
כל מי שניסה לרוץ או ללכת הליכה אינטנסיבית מכיר את התופעה שבתחילת הפעילות הכאב מאוד חזק אך לאחר חמש עד עשר דקות הכאב הולך ומתעמעם, מכאן המסקנה המתבקשת שהפעילות מחלישה את הכאב.
לצערנו עלינו להפריך את ההנחה הזו.
דורבן במצב מתקדם מתבטא בדלקת פנימית בכף הרגל, נקודת הדלקת היא במפגש בין הרצועה הפלנטרית ובין עצם העקב. בנקודה זו נוצרים קרעים מיקרוסקופיים טבעיים. אצל רוב האנשים הגוף מצליח להתגבר על הקרעים הללו ובתהליך קצר של כמה שעות הקרעים מתאחים ונסגרים. אצל אנשים עם נטייה לדורבן הגוף לא מצליח לאחות את הקרעים ובתהליך מתמשך נוצרת דלקת.
כמה מילים על הרצועה הפלנטרית:
הרצועה הפלנטרית היא רצועת רקמה המקשרת בין אצבעות כף הרגל לבין העקב והיא מתוחה ביניהם לאורך כמעט כל כף הרגל.
הרצועה הפלנטרית מוצמדת אל עצמות האצבעות בחלק הקידמי של כף הרגל והיא מחוברת אל עצמות כל האצבעות, רוחב הרצועה באזור זה, אצל אדם בוגר, הוא כשישה סנטימטרים.
צידה האחורי של הרצועה מחובר אל עצם העקב בנקודה צרה ברוחב כ1.4 סנטימטר וזוהי נקודת התורפה של כף הרגל ושם, במפגש בין הרצועה לעקב נוצרת הדלקת- הדורבן.
ניתן לדמיין את הנקודה הזו, את הדלקת, כפצע פנימי שאינו מגליד ותמיד נשאר פעיל ללא מזור.
באופן עקרוני אם ניתן היה להיכנס למנוחה טוטאלית של כף הרגל למשך מספר שבועות סביר להניח שבעיית הדורבן היתה נפתרת מעצמה והגוף היה מתגבר על הדלקת ומדכא אותה.
לצערנו הדבר בלתי אפשרי.
כל מי שסובל מדורבן מכיר את העובדה שהכאב המשמעותי של הדורבן מתבטא בקימה הראשונה בבוקר או בעמידה לאחר מנוחה ארוכה.
בלילה או במנוחה מתחיל תהליך איחוי פנימי של הקרעים. הסיבה לכאב החזק לאחר מנוחה היא כי אנחנו עומדים על הדלקת ומותחים את כף הרגל כך שהרצועה הפלנטרית נמתחת ומייצרת שוב ושוב את הקרעים המקרוסקופיים שקיימים במפגש עם העקב.
מה קורה במצב של ריצה או הליכה?
ובכן, בתחילת ההליכה, כאמור, הכאב חזק במיוחד.
תוך כדי ההליכה/ הריצה, עקב כף הרגל פעיל מאוד וכל צעד מייצר "מכה" באזור הכאב.
במהלך חמש דקות הליכה, נקודת הדלקת סופגת מאות מכות, מכה בכל צעד שאנחנו מבצעים.
מאחר שתוך כדי ההליכה המקום סובל ממכות חוזרות ונישנות לאורך זמן רב, נוצרת תחושה של אלחוש באזור הכאב. האזור נהיה "רדום" ומאולחש. כך נוצרת האשליה של "הכאב נעלם", בדיוק כפי שאם היינו מכים אזור מסוים בגוף שוב ושוב לאורך זמן, האזור היה מאבד מיכולתו לחוש את הכאב.
זוהי בדיוק התופעה שמתרחשת בריצה ובהליכה אינטנסיבית. נוצרת אשליה שהכאב נעלם!
כל מי שסובל מדורבן יודע שמספר שעות אחרי מאמץ אינטנסיבי (ריצה או הליכה ספורטיבית) הכאבים הופכים להיות בלתי נסבלים ועוצמתם גבוהה במיוחד. יעברו כמה ימים עד שהכאב הנורא ישכח מעט ויחזור ל"כאב הרגיל" של הדורבן.
המחיר שאנו משלמים על פעילות עצימה של כף הרגל אינו משתלם. אנו מחמירים את בעיית הדורבן ומעכבים מאוד את תהליך הריפוי הטבעי של הגוף.
אל תשחקו עם הגוף שלכם!
אנחנו בפיטוקר ממליצים להימנע ככל האפשר מפעילות עצימה של כף הרגל עד שכאבי הדורבן יעברו לחלוטין.
גם אחרי שכאבי הדורבן עוברים, החזרה לפעילות ספורטיבית צריכה להיות הדרגתית, מתונה וזהירה.
תנו לרגל מנוחה של לפחות שבועיים/ שלושה עד לחזרה לפעילות.
חיזרו לפעילות מתונה, 1-2 ק"מ בפעמים הראשונות עם הפסקה של מספר ימים לצורך "הקשבה" לכף הרגל ורק אם הכאב לא חוזר ניתן להמשיך ולהגביר את עצימות הפעילות.
בכל מקרה, כשיש לכם פיטוקר בבית, נמליץ לכם להמשיך בטיפול ולעמוד על הפיטוקר. בכל פעם שהכאב מתחיל להתעורר, להשתמש בפיטוקר ולא להמתין שהכאב יתגבר.
ליתר הדגשה- כשאתם מרגישים אפילו כאב קל בנקודת הדורבן חיזרו לעמוד על הפיטוקר מספר ימים, רבע שעה בכל יום, ולאחר מספר ימים הכאב יעלם.
אנחנו מאחלים הצלחה מהירה וחלקה לכל הסובלים מדורבן ומקווים שתצטרפו למאות מטופלינו המאושרים והממליצים.
אולי יעניין אותך גם
-
מה זה דורבן?
-
איך מטפלים בדורבן?
דורבן הוא מצב כאב בעקב, שלרוב מטופל באמצעות תרופות או פיזיותרפיה. כיוון שהרפואה המערבית מציעה פתרונות מוגבלים, רבים פונים לרפואה אלטרנטיבית כמו דיקור או רפלקסולוגיה כדי להקל על הכאב ולסייע. במאמר זה נסקור את אפשרויות הטיפול השונות לדורבן, כולל טיפולים עדינים ואלטרנטיביים.
-
איך פיטוקר עובד?
פיטוקר הוא מכשיר שמאפשר טיפול רפלקסולוגי יומיומי בבית להקלה על כאבי דורבן. באמצעות עמידה של 15 דקות ביום, הוא מעודד זרימת דם בכף הרגל ומסייע בהפגת הכאב באופן טבעי. המטופלים מדווחים על שיפור משמעותי תוך שבועיים. טיפול פשוט, יעיל וללא כאבים.
